Nemzetközi Fejlesztési Együttműködés

2009. május 12.
A Magyar Köztársaság nemzetközi fejlesztési együttműködési politikájának segítésére létrehozott Nemzetközi Fejlesztési Együttműködési Társadalmi Tanácsadó Testület ülést tartott a Külügyminisztériumban. Glatz Ferenc elnökletével a találkozón megvitatták egyebek mellett a NEFE 2008. évi tevékenységről készült beszámolót és a NEFE Moldovát érintő országstratégiáját.

Természettörténelem – a Föld és az ember

2009. április 28.
Megjelent Glatz Ferenc cikke Természettörténet: új irány a kutatásban címmel a História 2009/3. számában.

Sikeres vidéki térségek

2009. április 27.
A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat elnöksége és a MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézete kétnapos, tanulmányúttal egybekötött Országos Vidéki Fórumot tartott. A konferenciája témája a nyugat-magyarországi sikeres vidéki térségek és települések bemutatása volt. Glatz Ferenc köszöntötte a konferencia résztvevőit, majd a vidéki térségek sikereit és gondjait számba vevő esti kötetlen beszélgetést vezette. A rendezvény második napján a résztvevők megismerkedtek a hédervári falufejlesztési törekvésekkel és a Levélen működő szélerőmű parkkal, Jánossomorján találkoztak a város polgármesterével és ellátogattak  az ipari parkba, majd a Fertő-Hanság Nemzeti Parkban.

Könyvbemutató az Akadémián – Új vidékpolitika

2009. április 20.
A Magyar Tudományos Akadémia székháza adott otthont Glatz Ferenc közelmúltban megjelent könyve bemutatójának. Az Új vidékpolitika című kötetet Pálinkás József, az MTA elnöke méltatta a hallgatóságnak, majd maga a szerző is röviden beszámolt a könyv születésének, előkészítésének körülményeiről.

Emléktábla avatás és emlékülés Vasváron

2009. április 18.
Németh Jánosra, a hegyháti kisváros egykori bírájára emlékeztek Vasváron. Az emlékülés meghívott vendégeként tartott előadásában Glatz Ferenc a véletlenek és az emberi tényező, az egyéniség meghatározó szerepéről beszélt a történelemben. Az emlékülést követően felavatták a főbíró emléktábláját a Városháza épületén.

Európa és a magyar vidék – előadás Mosonmagyaróváron

2009. április 17.
A Nyugat-magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Karának Gazdaságtudományi Intézete A mezőgazdaság és a vidék jövőképe címmel kétnapos tudományos konferenciát rendezett Mosonmagyaróváron április 17–18-án az EU Oktatási Központ fennállásának 10. évfordulóján. A rendezvény plenáris ülésének nyitóelőadásában Glatz Ferenc Európa és a magyar vidék kapcsolatáról beszélt. A tudományos konferencia keretében a résztvevők köszöntötték Dr. Nagy Frigyest, a Központ igazgatóját 70. születésnapja alkalmából.

Holocaust emléknap Balatonfüreden

2009. április 16.
Balatonfüred Város Önkormányzata és a Balatonfüred Városért Közalapítvány a holokauszt áldozatairól emlékezett meg az Anna Grand Hotel dísztermében.
Glatz Ferenc beszédében rámutatott arra, milyen éles választóvonal az 1944. év a zsidóság történetében. Ezt megelőzően a zsidóság szerves részese volt a magyar társadalomnak, úgy vidéken, mint a fővárosban. Részt vettek a közéletben, a politikában, a kereskedelemben és a banki világban. Mára a zsidóság egy „belvárosi” társadalommá, tisztviselő-értelmiségi réteggé vált. Sokan viszont, akik elszenvedték az antiszemitizmus három fázisát – a kulturális-szociális, az állami és a pogrom-antiszemitizmust – és túlélték a holokausztot, a mai napig sem tudták feldolgozni a borzalmakat, s identitásukat nem vállalva, az „önmegjelölést” elutasítva remélik utódaikat védeni.
Az emléknap alkalmából a város kiadta: Z. Karkovány Judit „Hiányjel – Fejezetek a balatonfüredi zsidók történetéből” című könyvét, a kötetet Széchenyi Ágnes irodalomtörténész mutatta be a közönségnek.

II. Magyar Agrárakadémia Pápán

2009. április 16.
Idén április 16–17-én Pápán folytatta a Magyar Agrárakadémia tavaly megkezdett munkáját: a magyar és az európai mezőgazdaság és a vidék jövőjéről való közös gondolkodást. Mintegy ötven előadó és négyszáz szakértő hallgató vett részt a Tabajdi Csaba EP-képviselő kezdeményezte kétnapos szakmai tanácskozáson. Az április 16-i első kerekasztal-beszélgetés témája Az agrárium szerepe a XXI. században volt, ebben vett részt felkért előadóként Glatz Ferenc, az Európai Parlament Mezőgazdasági Bizottsága elnökével, Neil Parish-sel, az Európai Bizottság Mezőgazdasági Főigazgatósága főigazgatójával, Jean-Luc Demartyval és Gráf József mezőgazdasági miniszterrel együtt.
A II. Agrárakadémia kiemelt témája volt a világgazdasági válság hatása az agráriumra és az élelmiszergazdaságra, de megvitatták az európai és a magyar mezőgazdaság versenyképességének kérdését, az Európai Unió közös agrárpolitikájának jövőjét és a magyar mezőgazdasági termelés feltételeinek, jövedelmezőségének alakulását is.

Válságkezelés: ésszerűség, párbeszéd, szolidaritás

2009. április 7.
Glatz Ferenc interjút adott a Népszava két újságírónőjének a kormányalakításról, miniszterelnök-jelöltségéről, a Reformszövetség munkájáról, a kibontakozó pénzügyi- gazdasági válságról, a világban végbemenő értékrendváltásról.

Rendszerváltásról, kormányválságról, a civil társadalom fontosságáról

2009. március 30.
Glatz Ferenc volt a vendég a Klubrádió Reggeli gyors című egyórás műsorában, ahol a rendszerváltás utáni fejlődésről, a kormányválságról és a civil társadalom szükségességéről beszélt.

 

    11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 / 25