A Balkán térség és a magyar külpolitika

2008. november 20.

 Az „Előadások a Balkánról” rendezvénysorozat keretében immár 12. alkalommal gyűltek össze a Balkán térséggel foglalkozó szakemberek és a politikai döntéshozók az MTA Nemzeti Stratégiai Tanulmányok Programbizottsága és a Budapesti Európa Intézet közös szervezésében. A Magyarország Balkán-politikáját bemutató és értékelő konferencia Glatz Ferenc megnyitójával indult.


Vidékfejlesztés a Zemplénben

2008. november 18.

Sátoraljaújhelyen Glatz Ferenc találkozott a sárospataki és sátoraljaújhelyi Helyi Vidékfejlesztési Irodák vezetőivel (Pásztor Zsolt, Ogár Zoltán), a Zempléni Tájak Helyi Közösség vezetőjével, valamint a sátoraljaújhelyi inkubátorház működtetőjével.


Kultúrnemzetek Európában

2008. november 17.
A Rákóczi Baráti Köre Királyhelmec és Vidéke Társulás „Helyünk az Európai Unióban” című szemináriumsorozatának vendégeként Glatz Ferenc Kultúrnemzetek Európában címmel tartott előadást a királyhelmeci Zemplén Európa Ház konferenciatermében. Hangsúlyozta: a határokon túli magyar kisebbségi pártok megújulásában – az eddigi nemzetmegtartás, kisebbségi érdekérvényesítés mellett – kapjanak helyet a kelet-közép-európai térség modernizációját célzó szakpolitikai szempontok is. Ezen az alapon kínáljanak új együttműködést országaik politikai szervezeteinek, így a többségi nemzetek pártjainak.

Gyárlátogatás Répcelakon

2008. november 8.
A répcelaki helytörténeti konferenciát követően Glatz Ferenc látogatást tett a Linde Gáz Magyarország Zrt. répcelaki gyárában a cég vezérigazgatója, Érdi György és műszaki igazgatója, Hegedűs Imre kíséretében (mindketten a konferencia előadói voltak).

Iparosítás vidéken

2008. november 8.
Répcelak Város Önkormányzata immár 10. alkalommal rendezett a településen hely-történeti konferenciát, ezúttal „A széndioxid szerepe Répcelak történetében” címmel. Glatz Ferenc a rendezvényen tartott előadásában történeti áttekintést adott az ipar szerepének alakulásáról és az újraiparosítás jelentőségéről a vidéki térségek fejlődésében.

Varga Imre köszöntése

2008. október 27.
Varga Imre szobrászművészt 85. születésnapján a barátok népes körében Glatz Ferenc köszöntötte a Munkácsy-, Kossuth- és Prima Primissima-díjas művész kiállító-otthonában.

Nemzeti csúcs

2008. október 18.

Egyik házigazdaként, zárszót mond a Gyurcsány Ferenc kormányfő kezdeményezésére összehívott Nemzeti csúcson, hogy megtárgyalják a gazdasági válság miatt kialakult helyzetet. Glatz Ferenc pozitív fejleményként értékelte azt, hogy a nemzeti csúccsal a perbeszéd helyett már párbeszéd kezdődött a politikai szereplők között.


Tovább... »

1918 – A fordulat és főszereplői

2008. október 10.
Az MTA Történettudományi Intézete a Budapesti Európa Intézettel és a História szerkesztőségével közösen az 1918 – A fordulat és főszereplői címmel megrendezett műhelykonferencián emlékezett meg az őszirózsás forradalom eseményeiről és emblematikus személyiségeiről. A rendezvény bevezető előadását Glatz Ferenc tartotta.

Európai magyarságpolitika

2008. július 8.
Glatz Ferenc meghívására szűk körű eszmecserére gyűlt össze három határon túli magyar szervezet elnöke: Csáky Pál (MKP), Markó Béla (RMDSZ) és Pásztor István (VMSZ) az MTA Társadalomkutató Központjában. A házigazda bevezetőjét a három határokon túli szervezet elnökének előadása, majd szakértői vita követte, amelyen részt vettek az akadémiai Stratégiai Tanulmányok vezető kutatói, intézetigazgatók és az Európai Parlament kisebbségi kérdésekben illetékes magyar képviselői. A találkozó végén a résztvevők nyilatkozatban rögzítették a jövőbeni együttműködés lehetséges területeit.

Monarchia-konferencia

2008. június 26.
Az Osztrák–Magyar Monarchia felbomlásának 90. évfordulójáról nemzetközi konferencia keretében emlékezett meg az MTA Történettudományi Intézete, a Budapesti Európa Intézet és a Bécsi Egyetem Kelet-Európa Történeti Intézete. A nyitóelőadást tartó Glatz Ferenc mellett a konferencia előadói között szerepelt a téma számos elismert kutatója, egyebek között Charles Ingrao, Hans Lemberg, Arnold Suppan, Dušan Kováč, Helmut Rumpler és Maciej Koźmiński. A rendezvény Glatz Ferenc összegező zárszavával ért véget, amelyben áttekintette a konferencia új megállapításait.

 

    15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 / 25