Ezredfordulós kihívások Európában

2008. május 15.
A Páneurópai Unió Pécs-Baranyai szervezete meghívására Glatz Ferenc Ezredfordulós kihívások az Európai Unió előtt címmel tartott előadást a Pécsi Tudományegyetem aulájában. Számba véve az európai integrációs folyamat előnyeit és hátrányait, rámutatott azokra a mélyebb összefüggésekre, amelyek az ezredforduló éghajlati, társadalmi és gazdasági változásainak hátterében állnak.

Találkozó a pécsi tudományosság és közélet képviselőivel

2008. május 15.
Pécsi látogatása során Glatz Ferenc találkozott Gábriel Róberttel, a Pécsi Tudomány-egyetem rektorával és az intézmény dékánjaival, és tárgyalt a Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnökével és Pécs alpolgármesterével.

Európa Nap a Parlamentben

2008. május 9.
Magyarország EU-csatlakozásának 4. évfordulóján a kultúrák közötti párbeszéd európai éve alkalmából Együtt sokfélén címmel megrendezett konferencia nyitóelőadásában Glatz Ferenc az európai és nemzeti identitásról, az új Európa haza megteremtéséről beszélt a Parlament Felsőházi üléstermében.

Kitüntették a Párbeszéd a vidékért Egyesületet

2008. május 7.
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) 2008. május 7-én tartott éves küldöttgyűlésén Dobogókőn a Párbeszéd a vidékért Egyesület a TÖOSZ Tűzzománc Emléklapja kitüntetésben részesült „a vidék problémáinak feltárása, az összefogás megteremtése, valamint a vidékfejlesztés érdekében végzett munkájának elismeréseként”. A kitüntetettek nevében Glatz Ferenc, az egyesület elnöke szólt a küldöttekhez, kiemelve a vidék és az önkormányzatiság szerepét és jelentőségét

Hungarológia az Európai Unióban

2008. április 17.
A Budapesti Európa Intézet az MTA Európa-történeti Munkacsoporttal, valamint az ELTE Germanisztikai Intézetével közösen rendezett, A hungarológia helye és szerepe a német nyelvterületen című kerekasztal-beszélgetésén Andrea Seidler, a Bécsi Egyetem professzora és K. Lengyel Zsolt, a Müncheni Magyar Intézet igazgatója adott áttekintést a témáról. Glatz Ferenc alapító-igazgató hozzászólásában a külföldi kutatóhelyeken, egyetemi tanszékeken folyó hungarológiai kutatások magyar állami támogatása mellett érvelt, tekintettel annak közhasznára.
Tovább... »

Német nyelvű egyetem Magyarországon

2008. április 10.
A Budapesti Európa Intézet kerekasztal-beszélgetésén Masát András rektor mutatta be az Andrássy Gyula Német Nyelvű Egyetem szerepét és helyét a magyarországi felső-oktatási rendszerben. Glatz Ferenc, az ugyancsak német munkanyelvű Európa Intézet alapító-igazgatója vitaindítójában egy regionális, gazdaság és kultúra irányultságú, aktív kelet-közép-európai, illetve Balkán-ismereteket nyújtó német oktatási nyelvű egyetem létjogosultságát hangsúlyozta.
Tovább... »

Értékrend, közcélúság, televízió

2008. április 5.
A Duna TV fennállásának 15. évfordulójáról is megemlékező veszprémi Kamera Hungária Fesztiválon Glatz Ferenc részt vesz az Értékrend, közcélúság, televízió témájú kerek-asztal-beszélgetésen.

Tovább... »

Értelmiség és gazdálkodás vidéken

2008. április 3.
2008. április 3–4. Glatz Ferenc 2005-ben Párbeszéd a vidékért címmel több tanulmányt készített és publikált egy új vidékpolitika alapjairól. A most könyvbe szerkesztett írásokat a mai helyzetet bemutató riportokkal egészíti ki. Ennek során interjút készít Somogy és Zala megyében, többek között a zalaegerszegi Göcsej Múzeum munka-társaival, a Kaposvári Egyetem rektorával, Gyenesei István országgyűlési képviselővel, a mernyei szövetkezet vezetőivel, valamint Erdélyi Imre mezőgazdasági vállalkozóval.

Tovább... »

Előadás a VEAB-ban

2008. április 2.
Az MTA Veszprémi Akadémiai Bizottsága és a veszprémi Buhimvölgyi Szalon civil szervezet közös rendezvényén Glatz Ferenc A magyar tudomány és korunk kihívásai címmel tartott előadást, majd válaszolt a kérdésekre.
Tovább... »

Szocializmus, rendszerváltás világtörténeti összehasonlításban

2008. április 1.
Az MTA Társadalomkuató Központban Glatz Ferenc házigazdaként zárszót mond Sárközy Tamás: A szocializmus, a rendszerváltás és az újkapitalizmus gazdasági civiljoga, 1945–2005 című könyvének bemutatóján. Hangsúlyozza: mind a Kádár-rendszer, mind a rendszerváltás értékelésében a világ- és Európa-történeti összehasonlítás más jelensé-geket minősít pozitívnak és negatívnak, mintha csak a jelenünkből kiindulva értékeljük – ahogy ezt sokan teszik – ezen évtizedeket.
Tovább... »

 

    16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 / 25