Párbeszéd a vidékért évadnyitó ülése

2008. február 6.
A Párbeszéd a vidékért Egyesület évadnyitó ülésén Glatz Ferenc beszédében egy új, alulról szerveződő társadalompolitikai és természetgazdálkodási program kialakítását jelölte meg az egyesület új céljaként.

Tovább... »

A kultúra diverzitása és a társadalmak lelki állapota

2008. január 22.
A Magyar Pszichiátriai Társaság XIV. vándorgyűlésén (A bomlás virágai) Sopronban Glatz Ferenc a Gaia-szemlélet és kulturális diverzitás címmel tart előadást. Részletesen tárgyal-ja az immár globális térben kibontakozó munkaerő-vándorlás, migráció, kulturális érték-csere kihatását az egyének és csoportok pszichikai állapotára.

Vidékfejlesztő-szakember utánpótlás

2008. január 15.
Glatz Ferenc, az MTA Stratégiai Tanulmányok Programbizottságának elnökeként, Kecske-méten, az MTA Alföldi Tudományos Intézetében a fiatal vidékfejlesztő szakemberekkel tart konzultációt egy új vidékfejlesztési mozgalom indításáról és egy internetes folyóirat lehetőségéről.

Az értelmiség és az ezredforduló természeti, társadalmi átalakulása

2008. január 14.
Glatz Ferenc a szegedi Közéleti Klub meghívására A 21. század sorskérdései címmel tart előadást a Szegedi Akadémiai Bizottság székházában.

Az európaiság és világpolgárság új értelmezése

2008. január 12.
A Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány 1994 óta a Magyar Kultúra Napja alkal-mából kulturális és tudományos díjakat ítél oda a magyar szellemi élet kiválóságainak. Glatz Ferenc, az alapítvány elnöke az idei díjátadáson az egyetemes és a lokális kultúra kívánatos harmóniájáról beszélt, és e szempontból értékelte a 125 évvel ezelőtt született Kodály Zoltán zeneszerzői és kultúrpolitikai működését. A beszéd szerkesztett szövege olvasható a História 2008/1. számában. 

Ismét intézetigazgató

2007. december 20.
Az intézeti kutatói fórum támogatásával és az Akadémiai Kutatóhelyek Tanácsa javasla-tára az MTA elnöke 2011. december 31-ig Glatz Ferencet nevezte ki az MTA Történet-tudományi Intézet igazgatójává.

Nemzeti kisebbség és politikai párt

2007. december 19.
Glatz Ferenc Csáky Pállal, a Magyar Koalíció Pártja elnökével tárgyal Pozsonyban egy etnikai alapon szerveződő politikai párt szociális-társadalmi programjának lehető-ségéről.

A Duna-völgy kulturális lehetőségei

2007. december 18.
Glatz Ferenc Győrben Rechnitzer János egyetemi tanárral, az MTA Regionális Kutató-központ Nyugat-magyarországi Intézetének igazgatójával előkészítő tárgyalásokat folytatott a 2008. április 25-i (A Duna hajózhatósága, Budapest), illetve a május 18-i (A Duna-völgy mint kulturális térség, Győr) Duna-konferenciákról.

Koszovó konferencia

2007. december 13.
Glatz Ferenc a házigazdája a Koszovó: konfliktus után, konfliktus előtt címmel a Balkán-tanulmányok Központja és a Budapesti Európa Intézet közös szervezésében meg-rendezett konferenciának.

Prima Primissima díjátadó

2007. december 7.
A Prima Primissima Alapítvány Kuratóriumának és Társadalmi Tanácsadó Testületének jelölése, valamint a közönségszavazatok alapján Glatz Ferenc a 2007. évi Prima Primissima Díj nyertese a Magyar Tudomány kategóriában. A 2007. december 7-én a Művészetek Palotájában tartott díjátadón immár ötödik alkalommal részesültek elismerésben a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport kiemelkedő képviselői.

Tovább... »

 

    16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 / 25