Könyvbemutató – Csáky Pál: Hullámvasút

2010. április 29.

Budapesten a Pilinszky Irodalmi Kávéházban mutatták be Csáky Pál, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja elnökének legújabb, Hullámvasút című kötetét, amelyhez Glatz Ferenc írt utószót.
A kötet ajánló fülszövege:
Ha hangosak körötted az emberek, beszélj csendben. Akkor odafigyelnek. Fiatal gyakorló tanárként írtam fel magamnak a mondatot. S ha erre sem figyelnek, menj tovább...
Csáky Pál csendesen beszél.Szelíden ír. Amikor körötte üvöltöznek az emberek. Lehet, hogy a természete ilyen, lehet, hogy a kisebbségi lét alakította ilyenné. Íróként, politikusként egyaránt.
Az 1990 utáni kelet-európai kisebbségpolitika telve konfliktusokkal: elszabadult, majd' kétszáz éves indulatokkal. Indulatok, amelyeket most hol az évszázados nemzeti-társadalmi érdekellentétek robbantanak a felszínre, hol az érzelmekkel játszó, szavazatszerző középosztályok. Politikusok vagy éppen nemzeti megélhetésüket féltő értelmiségiek, tisztviselők. Véres verésre forduló futball- és jéghokimeccsek, furfanggal kimódolt törvényakciók. Egyrészt. Igaz, van másrészt is. Van kisebbségvédelem - 1919 óta ismét az európai és kelet-európai színtéren. Van kisebbségi magyar párt, és megvalósult a magyar és szlovák pártok együttműködése Szlovákia európai csatlakozásáért. És hallatszik, nem csak üvöltöző gyűlölködés, de megindult a párbeszéd is. Csáky könyve e párbeszéd terméke: beszédek, írások 19902010 között. Nyugodtan beszél mindenkihez, szlovákhoz, magyarhoz, ukránhoz, akik együttgondolkodtak a demokratikus viszonyok megteremtésén Csehszlovákiában (19901992), majd Szlovákiában.
Glatz Ferenc