A vidék digitális elérhetősége létfontosságú

2009. február 3.
Glatz Ferenc, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat elnökeként megbeszélést folytatott Csepeli Györggyel, a Miniszterelnöki Hivatal közpolitikai igazgatójával és Nagy Miklós projektigazgatóval a Nemzeti Digitális Közmű vidéki kiépítésének lehetőségeiről. Egyet-értettek: létfontosságú, hogy a kis településeket bekapcsolják a szélessávú integrált (optikai gerinc- és felhordó) internethálózatba.
A megbeszélésen Glatz kifejtette: a vidéki emberek életminősége, de még az agrár-termelés érdekében is hosszú távon többet jelent a vidéki térségek jövője szempontjából a legkorszerűbb informatikai hálózat eljuttatása valamennyi kis településre, mint bármilyen rögtönzött „segélyakció”. Mind a belakottság biztosításában (igazgatási, egészségügyi elérhetőség, információáramlás stb.), mind a piacképes mezőgazdálkodás, mind a kis- és középvállalkozások jövője szempontjából. Mindenféle beruházásnak – a zöldmezőseket is beleértve – ma már az elérhetőség (a digitális is) az elsőszámú feltétele. Glatz jelezte: az áprilisi Országos Vidékpolitikai Fórum egyik témájaként napirendre tűzik a kérdést.
Glatz még 2008 októberében, az MNVH előkészítése során, a Párbeszéd a vidékért Egyesület elnökeként, miniszterelnöki megbízottként kereste fel Baja Ferenc állam-titkárt, az E-közigazgatás programjának vezetőjét a vidéki térségek digitális ellátásának segítése kérdésében. A találkozót többfordulós tárgyalások követték. Ennek sorába illeszkedett a mostani találkozó.